Ventilerade golv
För hus som drabbas av fukt i källaren eller förhöjd fukthalt i bottenplattan kan ventilerade golv vara ett alternativ, ofta i kombination med dränering av husets grund.
Vill du bli uppringd?
Fyll i formuläret så ringer vi upp dig så snart vi kan
Experter på ventilerade golv
För hus som drabbas av fukt i källaren eller förhöjd fukthalt i bottenplattan kan ventilerade golv vara ett alternativ, ofta i kombination med dränering av husets grund.
Har du problem med fukt, radon eller dålig lukt i huset? Då kan ett mekaniskt ventilerat golv vara lösningen.
Kontakta mig
Behöver du min hjälp?
Mitt namn är Tony och jag är ansvarig för alla arbeten gällande ventilerade golv.
Skulle du vara i behov av installation eller rådgivning är du välkommen att kontakta mig redan idag!
Tony Forsberg
Fuktskada i hus
För att undvika fuktskador i ett hus är ventilationen viktig. Luften som finns inomhus och utomhus innehåller alltid fukt, mängden fukt i luften påverkas av vädret, årstiden med mera. Ett uppvärmt hus med god ventilation som är byggt på rätt typ av grund har oftast mindre problem med fuktskador än hus med dålig ventilation som är byggda på en oisolerad betongplatta.
Vad är mekaniskt ventilerade golv?
Mekaniskt ventilerade golv skapar en luftspalt ovanpå golvet som sedan ventileras. Luften i rummet (där det ventilerade golvet är installerat) sugs ner i utrymmet under golvet och förs sedan ut via ett rör så att fukt, emissioner och gaser leds ut från huset. Golvkonstruktionen gör att inomhusluften strömmar i en spalt mellan golvet och betongplattan med hjälp av mekanisk drivkraft och håller underlaget torrt samt för bort dålig lukt och skadliga emissioner.
Ventilerade golv löser problem med fukt, farliga dofter och emissioner. Farliga emissioner uppstår oftast när fukt reagerar med olika organiska material men genom att installera ett golvsystem som leder ut emissionerna från huset har du en effektiv lösning som motverkar detta.
När behöver man ventilerade golv?
Ett ventilerat golv används när det finns problem med fukt, dålig lukt eller radon i huset. Ofta beror dessa problem på att huset står på en betongplatta som är oisolerad vilket skapar förutsättningar för uppskjutande fukt som lägger sig mellan betongplattan och golvet. Dessa typer av problem är inte bara otrevliga (exempelvis dålig lukt) utan kan även vara hälsofarliga.
Farliga emissioner uppstår ofta när olika ämnen stängs inne tillsammans med fukt. Exempel på dessa ämnen kan vara lim och flytspackel som finns mellan betongplattan och golvet. En annan vanlig orsak till att det bildas farliga emissioner är när det finns fukt i syllar som är gjorda i tryckimpregnerat trä.
Varför uppstår fuktproblem med betongplattor?
Om en betongplatta inte har ett kapillärbrytande skikt under sig så suger betonplattan upp fukt kapillärt. Marken under en betongplatta är alltid fuktig i någon grad och markisolering är därför ett måste för att för att förhinda att fukten tar sig igenom betongen. När det inte finns tillräcklig isolering under betongplattan uppstår problem med fukt. Har man dessutom dålig dränering runt husgrunden kan problemet med fukt förvärras.
Det finns många hus byggda på 60-talet och 70-talet som har problem med fukt på grund av betongplattor som gjutits direkt på marken vilket över tid ofta skapar problem med fukt, dålig lukt och mögel.
Äldre hus kan också ha problem med fukt och dålig lukt när det inte finns tillräcklig ventilering eller när impregnerat trä är ingjutet i betongen vilket var vanligt tidigare när man byggde hus. Ventilerade golv ger väldigt bra möjligheter att ventilera bort fukt, dålig lukt, radon, mögel i både nyare och äldre hus.
Fukt i sig behöver inte nödvändigtvis skapa problem utan det är när fukten stängs in mellan betongplattan och golvet som problem uppstår. När fukt är instängt tillsammans med organiska material som exempelvis trä, flytspackel och lim kan det uppstå farliga emissioner. Dålig lukt och mögel är andra problem som kan uppstå när fukt stängs inne.
Vattenskada i hus
Om det sker en vattenskada i huset, exempelvis att en vattenledning brister, det sker en översvämmning eller att man har en läckande diskmaskin så står man ofta med ett vattenskadat golv. När detta sker kan ett mekaniskt ventilerat golv hjälpa till att lösa det uppkomna problemet. Är det en stor vattenskada som måste saneras så förkortar ett mekaniskt ventilerat golv ner tiden man behöver vänta på att kunna flytta in igen då man inte måste vänta till dess att all fukt är borta.
Våra ventilerade golv
Vi arbetar primärt med ventilerade golv från Optivent och SubFloor. Om du har stött på begreppen ”Platon golv”, ”platonmatta” eller ”Nivell golv” och undrar vad det är så kan det vara bra att veta att dessa begrepp ofta används som en allmän beskrivning av ventilerade golv.
Optivent mekaniskt ventilerade golv
Optivents mekaniskt ventilerade golv ger ett effektivt skydd mot fukt och lukt från betongplattor, betonggolv och stoppar farliga ångor och gaser från att komma ut i rummet där golvet är installerat. Optivents golvsystem består av en ljuddämpande fuktspärrmatta som kan installeras på nästan vilket golv som helst. Till detta kopplas det en fläkt som ventilerar golvet med rumstempererad luft, fläkten bidrar också till att man får ett varmare och behagligare golv.
Ett ventilerat golv från optivent har många fördelar:
- Snabb installation
- Enkel skötsel
- P-märkt
- Typgodkänt
- Låg bygghöjd
- Motverkar radon, markfukt, kasein och emissioner
SubFloor ventilerade golv
SubFloor erbjuder en konstruktion med reglar som skapar en luftspalt mellan betongunderlaget och golvet. Detta golvregelsystem gör att luftintaget och frånluftsfläkten bildar ett undertryck i golvet och luftflödet fördelas sedan med hjälp av luftkanaler.
Denna lösninger leder bort fukt, dålig lukt, radon och emissioner som förorenar inomhusluften.
Det finns flera tillfällen då du kan använda SubFloors lösning, bland annat när du har problem med:
- Tillskjutande markfukt
- Markradon
- Lukt/emissioner efter mögelskador
- Kvarvarande fuktskada eller vattenskada
Har du frågor eller behöver hjälp med mekaniskt ventilerade golv i Göteborg, Borås, Varberg eller Kungsbacka?
Då är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig. Vi erbjuder alltid kostnadsfritt hembesök för att göra en analys och se vilka åtgärder som behöver göras.
Låt oss åtgärda dina problem
Berätta om din situation genom att fylla i formuläret nedan. Vi återkommer så fort vi hunnit gå igenom din förfrågan.
Beredskap dygnet runt
Skadeärenden
skador@brandsanering.se
Brandsanering
info@brandsanering.se
Fuktsanering
info@fuktsanering.se
Barnhemsgatan 13
506 48 Borås
Växel / Beredskap: 010-161 20 00
Filial Göteborg
Lilla Holmen 3
424 57 Gunnilse
Filial Varberg
Härdgatan 32
432 32 Varberg
Medlem | Saneringsföretagens Riksförbund
Diplomerad verksamhet | Svensk Miljöbas